адреса: вул. Костьольна, 15, офіс 24, м. Київ, 01001, Україна
телефон: (+380 44) 279-11-22
(+380 44) 279-11-33
тел/факс: (+380 44) 279-11-22

Дотепер учені не дійшли єдиної думки про те, чи можна вважати товарний знак об’єктом охорони авторських прав. Законодавство України про ІВ авторами визнає лише творців творів у галузі науки, літератури, мистецтва, а також творців промислових зразків.

Хто є автором товарного знаку

Автор знака для товарів і послуг може бути в одному випадку: коли він виступає підприємцем, тобто коли власник підприємства чи будь-якої іншої комерційної структури сам заявив і розробив торговий знак. Слід акцентувати увагу на тому, що свідоцтво на знак буде видано його заявнику, тобто самому автору в тому випадку, якщо заявлене на реєстрацію позначення відповідає вимогам правової охорони.

У ст. 1 ЗУ «Про авторське право і суміжні права» (далі – Закону) зазначено, що автором є фізична особа, яка своєю творчою працею створила твір. Найбільш прийнятним тут видається поняття «твір образотворчого мистецтва». Виходячи з цього, до поняття «твір образотворчого мистецтва» можна віднести позначення знаків для товарів і послуг, які вказані у ст. 492 ЦК України, а саме: слова, літери, цифри, зображувальні елементи, комбінації кольорів. Проте ці позначення для товарів і послуг будуть наділені елементом авторства лише у випадку творчої праці над їх створенням, як цього вимагає визначення автора (оригінальність виконання букв, шрифту, літери, їх поєднання). Виходячи з цього та на підставі ст. 54 Конституції України можна дійти висновку, що особисті немайнові права автора мають місце щодо зазначених правовідносин і на них поширюються особисті немайнові права автора, передбачені ст. 14 Закону.

Права автора на винагороду

Проте суттєвим елементом, на який слід звернути увагу, є права автора на винагороду. Зокрема, зазначається, що навіть якщо позначення, заявлене як знак для товарів і послуг, може бути визнано об’єктом авторського права, права винагороди воно не повинно породжувати. Відносини між автором позначенням і суб’єктом прав на знаки для товарів і послуг – це передусім договірні правовідносини. Значну роль у цьому питанні відіграє час (до чи після виникнення правовідносин між автором та власником) та мотиви створення твору (особисті чи юридичні). У першому випадку твір буде вважатися повністю творчим, бо автор, котрий створив його, не мав на меті отримання прибутку, твір став лише способом самовираження почуттів, емоцій автора. Тоді право авторства є безумовним та обов’язковим і, крім разової винагороди, автор повинен отримувати певні відрахування за використання його твору як знака для товарів і послуг. Хоча необхідно підкреслити, що знак для товарів і послуг використовується багаторазово (на кожній одиниці товару, упаковці, рекламі, одязі), а тому такий стан речей стосовно власника свідоцтва на знак для товарів або послуг був би невигідним або обтяжливим. Можливим виходом тут є врегулювання розумного розміру винагороди за певний час використання (квартал, півроку, рік) цивільно-правовим договором. У цьому випадку розмір винагороди може визначатися або у фіксованій формі або залежати від обсягу використання знака, від прибутку товару, отриманого з продажу такого товару.

Якщо автор та замовник вступили між собою у договірні правовідносини з моменту підписання договору на створення твору, який є договором художнього замовлення, то автор має отримати лише разову винагороду, адже поняття творчості передбачає процес самовираження (вираження певних емоцій та переживань), а в цьому випадку за загальним правилом для замовника буде створено десятки майбутніх зображень його знака для товарів і послуг (у різних кольорових гамах, способах виконання тексту тощо). Тоді поняття творчості має економічний характер, яка спрямована на задоволення потреби замовника щодо виконання (зображення) знака для товарів і послуг, а також на отримання прибутку. В такому випадку процес створення знака є більш «корисливим», ніж творчим. Отже, в договорі повинна зазначатись разова винагорода із закріпленням за автором особистих немайнових прав.

Службовий твір

Це має стосуватися і відносин між роботодавцем і підлеглим. У ст. 1 Закону міститься визначення поняття «службовий твір» – твір, що створений автором у порядку виконання службових обов’язків відповідно до службового завдання чи трудового договору (контракту) між ним та роботодавцем. У такому разі, як вказує ст. 16 цього ж Закону, авторське особисте немайнове право на твір належить його автору, а виключне майнове право на службовий твір належить роботодавцю.

Більш прогресивним у цьому плані виглядає положення ЦК України, який частково нівелює поняття немайнового права автора на об’єкт інтелектуальної власності, створений у зв’язку з виконанням трудового договору. У випадках, передбачених законом, окремі особисті немайнові права інтелектуальної власності на такий об’єкт можуть належати юридичній та фізичній особі, де або в якої працює автор-працівник. Це положення є оптимальним щодо застосування до торговельних марок, бо в такому разі, отримавши право вимагати збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі та репутації автора, він зможе більш ефективно захистити права автора та свої права, в дотриманні яких зацікавлений і роботодавець (юридична особа). Щодо майнового права, то відповідно до ч. 2 цієї статті воно належить працівникові-автору, який створив цей об’єкт, та юридичній або фізичній особі, де або в якої він працює спільно, якщо інше не встановлено договором.

Ураховуючи особливість торговельної марки як об’єкта інтелектуальної власності, вбачається, що в договірному порядку майнове право на такий твір повинно повністю визнаватися за юридичною чи фізичною особою, в якої працює автор, бо під час реєстрації потрібно буде реєструвати колективний знак для товарів або послуг (якщо враховувати особливість використання знака), що аж ніяк не є «вигідним» для роботодавця і маною з неба для працівника-автора.

Те саме стосується і права інтелектуальної власності на торговельну марку, яка створюється на замовлення. Якщо твір штатного працівника не пов’язаний безпосередньо з його трудовими обов’язками, він не є службовим твором у розумінні Закону.

Вдало розв’язує проблему службового твору п. 3 ст. 16 Закону, який передбачає, що за створення та використання службового твору автору належить авторська винагорода, розмір та порядок оплати якої встановлюється трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором та роботодавцем. Як бачимо, законодавець широко тлумачить правовідносини між роботодавцем та автором, визначаючи їх регулювання як за основним документом – трудовим договором, так і за додатковим – цивільно-правовим договором (наприклад, договір на створення образотворчого твору).

Отже, питання авторства стосовно знаків для товарів та послуг має певну специфіку, яка не стільки пов’язана з прогалинами законодавства, скільки з самими суб’єктами, які повинні вирішувати його на засадах чесності та добросовісності.

Автор Богуш Марина
Правовий тиждень, 2008, №15(88)